КОКОШКА НА ФУРНА ЗА ГОСТИ
(8 ПОРЦИИ)
Измийте
и нарежете на 8 парчета кокошката. Сгорещете 2 с.л. олио и запържете
до зачервяване парчетата месо заедно с 2 глави лук, нарязани на ситно.
Залейте- 5 ч. ч. бульон (вода) и варете 1 час, след което прибавете 2
моркова, нарязани на кубчета, и 4-5 картофа, нарязани на по-едри
кубчета. Варете месото още 30 мин., след което го извадете и наредете в
тавичка. Наоколо сипете зеленчуци. Поръсете ги със сол на вкус, черен
пипер и малко настъргано индийско орехче. Прецедете бульона и
продължавайте да го варите, докато остане толкова, колкото е
необходимо за заливането на месото. Замесете тесто от 1 ч. ч. брашно,
щипка сол и малко вода. Разточете го 3 пъти на тънка кора, като всеки
път намазвате кората с олио и я сгъвате. Четвъртия път разточвате
кората на големина колкото тавичката. Покрийте с тази кора месото и
зеленчука. Сложете ястието във фурната, да се пече 20 мин., докато се
зачерви.
РУЛО ОТ КАРТОФИ
Продукти (за една порция): картофи
- 220, червени домати - 0,060, сирене - 0,016, моркови - 0,030, масло
-0,020, олио - 0,020, яйце - 1/2, целина - 0,020, прясно мляко - 0,020,
брашно - 0,005, галета, магданоз, сол.
Картофите се сваряват, обелват се и след като изстинат, се
нас-търгват на едро ренде. Към тях се прибавят 1/3 от яйцата, брашното,
настърганото сирене, солта и магданоза. Измесва се добре всичко и се
разстила на мокра кърпа. Наръсва се с галета и по дължина на кърпата се
поставят сварените моркови и целина, поръсени с магданоз. С помощта на
кърпата се увива сместа на руло, слага се в намазана тава, залива се с
останалото яйце, прясно мляко, поръсва се с останалата, галета и се
пече на умерена фурна. Поднася се със салата в зависимост от сезона и
диетата.