село Калчево

окръг Ямбoл

Пятница, 19.04.2024, 16:43
         Вы вошли как Гость | Группа "Гости" | RSS
Меню на сайта

Категории
новини [98]
спорт [18]
празници [88]
поздравления [9]
Любопитно [10]
Вкусно [1]

Мини-чат

Оценка
Оцените мой сайт
Всего ответов: 18

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
3.15.4.244

Ямбол
Главная » 2011 » Октябрь » 26 » Сурогатното майчинство беше узаконено на първо четене
14:44
Сурогатното майчинство беше узаконено на първо четене



С промените в Закона за здравето е записано, че от заместващо майчинство могат да се ползват само съпрузи
Сред изискванията е съпругата да е с безплодие, поне единият от съпрузите да е български гражданин, а другият да пребивава трайно в страната, да са вписани в регистъра на желаещите да се възползват от заместващо майчинство.

Всеки от участниците в процеса - както желаещите да станат родители, така и заместващата майка, трябва да преминат през програма за психологическа помощ при заместващо майчинство, пише още в законопроекта.

Заместващо майчинство с донорска яйцеклетка се допуска, при условие че ползващата се жена е на възраст до 45 години и е с онкологично гинекологинчо заболяване; с отстранени матка и яйчници или е преминала успешно онкологично лечение, но има противопоказания за износване на бременност, след което стимулацията на яйчниците и износването на бременност е противопоказно, предвиждат промените. Не се допуска заместващо майчинство с донорска яйцеклетка от заместващата майка.

Заместваща майка може да бъде само жена, която е български гражданин; на възраст между 21 и 43 години; има поне едно живо родено дете; е клинично здрава и способна да износи бременност. Тя трябва да е в добро психическо здраве, както и да декларира, че не е била заместваща майка повече от два пъти. Съпругът й дава декларация с нотариално заверен подпис, че е съгласен съпругата му да бъде заместваща майка за всеки конкретен случай.

Създава се регистър на съпрузите, желаещи да се ползват от заместващо майчинство съгласно наредба на Министерството на здравеопазването.

Промените в Семейния кодекс

забраняват заплащане на възнаграждение на заместващата майка

На нея може да бъдат платени само разумните разноски във връзка със здравословното поддържане на бременността, необходимите средства за възстановяването й след раждането, както и финансовото обезпечаване във връзка с временната й нетрудоспособност.

Според закона заместващо е това майчинство, при което съпрузи възлагат с договор на друга жена да износи бременност и да роди дете, което е заченато чрез асистирана репродукция с генетичния материал на съпрузите или със сперматозоид на ползващия се от заместващо майчинство съпруг и донорска яйцеклетка.

Разписва се какво трябва да съдържа договорът за заместващо майчинство, който се отнася само за една процедура по асистирана репродукция и поражда действие след одобрение от съда.

В Кодекса на труда беше записано, че

заместващата майка има право на отпуск поради бременност и раждане


в размер на 87 дни за всяко дете. 45 от тези дни задължително трябва се ползват преди раждането. С предлаганите законови промени даваме възможност на заместващата майка да има правата на всички други родители, защити проекта вносителят Калина Крумова.

Жена - биологична майка при заместващо майчинство, има право на отпуск, приравнен на отпуска поради бременност и раждане - 365 дни, от деня на раждането на детето, записа още парламентът. Депутатите решиха в случаите на сурогатно майчинство, ако майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата да има право на 15-дневен отпуск от датата на изписването на детето от родилния дом.

Задължават се работодателят и длъжностните лица в предприятието да опазват в тайна обстоятелствата по отношение на заместващо майчинство.
Сурогатното майчинство беше узаконено на първо четене

Фотограф: Анелия Николова

Категория: новини | Просмотров: 616 | Добавил: snej | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма за вход

Търсене

Календар
«  Октябрь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архивни записи

Приятели в сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Видео

    Видео

    Copyright MyCorp © 2024Сделать бесплатный сайт с uCoz

    Яндекс.Метрика