След като изпратихме благополучно лятото и есента се настани трайно с
дъждовете и пъстрите си цветове, за децата настана времето на есенните
подвизи в училище, в парка, в планината и в... кухнята. Всеки сезон е
благотворен на идеи за забавления, но есента блести с особено много
качества.
Сега е моментът за събиране на кестени и превръщането
им с помощта на пластелин и кибритени клечки в банда весели човечета и
животни. Жълъдите са готови да сменят бледите си шапки с нови във всички
цветове на дъгата, а пожълтелите листа сякаш сами искат да се включат в
игрите - като красив букет за мама, под формата на есенен венец за
входната врата, във вида на рокля за любимата кукла или с помощта на
малко лепило като част от рисунките с пастели.
Във всяка фурна
вече се търкалят печените тикви, поръсени със захар, а някои родители
може би разказват на малчуганите и историята за Душко Добродушков.
Сочните зърна грозде оживяват във въображението на децата с очи,
носленца и хиляди крачета като на гъсеница. А и ябълките, рабира се да
не забравяме ябълките, този хубав есенен плод - дар за изобретателността
на всички любопитни хлапета.
Освен по тривиалния начин за сурово
хрупане, те могат да се поднесат и в различни превъплъщения, които
децата да приготвят заедно с мама и татко в хладните неделни следобеди. С
отрязана горна част и издълбани като купичка, в която да се сервира
овесена каша или други нарязани плодове. Изпечени с орехи и мед,
поръсени с канела и с топка разбита сметана. На малки парченца, забодени
на клечка и потопени в шоколад, оваляни в счукани лешници.
Но
пък върхът на лепкавото удоволствие биха били ябълките, потопени в топъл
карамел. Е, може би след това на поуморените родители ще им се наложи
да излъскат основно кухнята и да изтъркат добре хлапетата под душа, за
да отстранят всички карамелни следи, но есента своенравно предизвиква
към опитване на това кулинарно изкушение.
За направата им са нужни: 6 по-малки ябълки, 200 г меки дъвчащи карамелени бонбони, 3 с.л. прясно мляко, дървени шишчета.
Бонбоните
се слагат в тенджерка с прясното мляко и се разтапят на бавен огън при
непрекъснато бъркане. През това време децата измиват ябълките, отрязват с
ножичка дръжките им и ги набучват на дървените шишчета. След като
карамелът е готов, се оставя да се охлади за 5 мин. и идва ред на
великото овалване. Всяка ябълка се потапя и завърта в карамела, така че
той да полепне по цялата й повърхност. Готовите сладости се нареждат
върху хартия за печене или алуминиево фолио.
Тук идва и времето
за експерименти - върху карамела може да се поръсят счукани ядки, дребни
шарени бонбони, да се налепят малки пуканки или сушени плодове - всичко
зависи от желанията на децата. С шоколад могат да им нарисуват очи и
уста, а на дървените шишчета да завържат панделка. След това мама и
татко трябва да осигурят единствено поне час търпение, за да стегне
хубаво карамела, преди всеки да получи по една заслужена ябълка на
клечка.
|