село Калчево

окръг Ямбoл

Среда, 24.04.2024, 15:57
         Вы вошли как Гость | Группа "Гости" | RSS
Меню на сайта

Категории
новини [98]
спорт [18]
празници [88]
поздравления [9]
Любопитно [10]
Вкусно [1]

Мини-чат

Оценка
Оцените мой сайт
Всего ответов: 18

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
3.15.151.214

Ямбол
Главная » 2012 » Февраль » 3 » Празници през Февруари
17:28
Празници през Февруари

Списък на празниците през Февруари

Международен ден на влажните зони Мероприятията, които се провеждат на Световният ден на влажните зони (World Wetlands Day) са предназначени да привлекат вниманието на обществеността и правителствата по света върху стойността на влажните зони за поддържане на устойчивото развитие на нашата планета.
Международен ден за борба с рака Световен ден за борба с рака (World Cancer Day) се отбелязва на 4 февруари, - това е ежегодно събитие, организирано от Международния противораков съюз (International Union Against Cancer, UICC) от началото на 2005 година. Целта на този ден - привличането на общественото внимание към този глобален проблем, да припомни колко опасни и често срещани са сега раковите заболявания.
Международен ден на бармана На 6 февруари се чества Ден на Св. Аманд (St. Amand или Amandus, около 584-675), един от най-големите християнски апостоли, който се счита за покровител на винари, пивовари, търговци, а също на ресторантьори и бармани (bartenders).
Международен ден на стоматолога Традицията да се отбелязва на 9 февруари Световният ден на стоматолога става все по-популярна навсякъде по света. Можем да предположим, че има основателни причини да се чества този професионален празник на зъболекарите в ден на Св. Аполония (St. Apollonia), първата причина от които е изненадващо привлекателен образ на Аполония, оцелял през вековете.
Международен ден на болните 11 февруари в международният календар е определен като Световен ден на болните (World Day of the Sick). Това събитие се възприема по-скоро като социално движение, насочено към подпомагане на хората, които спадат към тъжната категория на болните.
Свети Валентин  |  14 Февруари 2012
Свети Валентин Смята се, денят на "Свети Валентин" съществува вече в продължение на повече от 16 века, но празниците на любовта са известни, от още по-ранни времена - от времето на древните езически култури. Например римляните в средата на февруари, празнували фестивал на еротиката, наречена Луперкалия, в чест на богинята на любовта - Juno Februata.
Трифон Зарезан  |  14 Февруари 2012
Трифон Зарезан Корените на празника произлизат от древните времена, когато българските земи били обитавани от племената на древните траки, повече от всички се е почитавал Дионис - бога на виното и лозята. Дошли през VII век, в североизточната част на Балканския полуостров, предците на съвременните българи приели тракийските традиции на винарството и лозарството. В езическите традиции на националното съзнание се е наложил впоследствие празника на виното.
Ден на спонтанните актове на доброта Ден на спонтанните актове на доброта (Random Acts of Kindness Day) - една от новите инициативи на международните благотворителни организации. Този празник има глобално значение и се отбелязва, независимо от националност, етническа принадлежност или религиозни убеждения.
Международен ден на майчиния език Световен ден на майчиния език (International Mother Language Day), обявен от Генералната конференция на ЮНЕСКО през 17 ноември 1999 г., се чества всяка година, считано от февруари 2000 г. и има за цел - насърчаване на езиковото и културното многообразие и многоезичието.
Международен ден в подкрепа на жертвите на престъпления На 22-ри февруари през 1990 година британското правителство издаде "Харта на жертвите на престъпността" (Victim's Charter: Statement of the Rights of Victims of Crime). От тогава, по целия цивилизован и демократичен свят неофициално се чества "Световен ден в подкрепа на жертвите на престъпления".
Сирни Заговезни  |  26 Февруари 2012
Сирни Заговезни Прощена неделя, или, както в България го наричат, "Прошка" или "Сирни Заговезни" предшества началото на Великият пост преди Великден.

Категория: празници | Просмотров: 658 | Добавил: snej | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма за вход

Търсене

Календар
«  Февраль 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

Архивни записи

Приятели в сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Видео

    Видео

    Copyright MyCorp © 2024Сделать бесплатный сайт с uCoz

    Яндекс.Метрика