село Калчево

окръг Ямбoл

Среда, 24.04.2024, 11:39
         Вы вошли как Гость | Группа "Гости" | RSS
Меню на сайта

Категории
новини [98]
спорт [18]
празници [88]
поздравления [9]
Любопитно [10]
Вкусно [1]

Мини-чат

Оценка
Оцените мой сайт
Всего ответов: 18

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
3.14.70.203

Ямбол
Главная » 2011 » Сентябрь » 19 » Музей за сбогуване с миналото
15:50
Музей за сбогуване с миналото
Един премиер, един кмет, осем министри, един бивш, депутати и гости откриха музея на социалистическото изкуство в София. Музей, който "ще стане една от най-големите атракции","с който преходът е на вълнолом", "в който поколенията да видят какво е било". Музей, който беше открит с церемония, която приличаше по-скоро на дълго сбогуване с едно време, с което всеки от присъстващите е искал да се раздели.

В понеделник по обяд под звуците на църковна музика отец Ангел Ангелов от"Св. София" се обърна към политиците и заяви, че изкуството е най-божественото, заложено у хората и историята на човечеството е доказала това. "Всяка археологическа находка носи достиженията на това изкуство", каза отец Ангел. Докато тръска с вода присъстващите, работниците от съседния строеж гледат премиера и останалите министри.

Премиерът Бойко Борисов, Симеон Дянков, Цветан Цветанов, Аню Ангелов, Нора Караджова, Ивайло Московски, Вежди Рашидов, Лиляна Павлова, Божидар Димитров (стоеше със затворени очи), Йорданка Фандъкова (която не каза нищо), депутати направиха обиколка из ремонтираната сграда, в която освен музей, ще бъдат настанени фолклорния ансамбъл "Филип Кутев", Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и няколо други второстепеннни разпоредили към министерството на културата. Музеят струва 3.5 млн. лева, отделени от бюджета на Министерство на културата.

Музеят на социалистическото изкуство се състои от скулптурен парк с територия от 7 500 кв. м., където засега са изложени 77 произведения на монументалната скулптура. За първи път в България се създава такъв  парк, като голяма част от идват от колекцията на Националния музей на българското изобразително изкуство, а друга е предоставена от общини и други галерии. Голяма част от тях не са били показвани досега. Фигурите в парка могат да бъдат разделени на три теми - героични, исторически и работнически.

"Град по град, мазе по мазе събирахме произведенията"

"Социализмът не е изобразително изкуство, а е политика", заяви министърът на културата Вежди Рашидов, който говори пръв. Той отбеляза, че е имал подготвено много хубаво слово, "но не е това, което искам да кажа". След това той започна:

Народ, който не строи музеи, храмове, пътища, този народ няма как да остане в историята. Трябва да има и път към музеите и църквите. Музеите са мястото, където се съхранява историята и паметта на историята. Какво беше тук? Тук беше една съборетина, все едно бе минала Втората световна война", каза Рашидов.

На няколко пъти той благодари на финансовия министър, защото "много пъти, когато съм бил на ръба на отчаянието и разочарованието, ми е давал кураж". Рашидов определи Дянков като човек, който има отношение към културата.

Министърът сподели,че заради безстопанственост музеят е бил изграден много трудно. "Град по град, мазе по мазе събирахме произведенията. Социализмът не е изобретение на художниците, а на политиката, но в музея се вижда големият майсторлък", каза още министър Рашидов. По думите му, е било крайно време социалистическият строй да отиде в музея, за да може да се говори за бъдещето на държавата.

Той заяви, че е по-добре да се строи, отколкото да не се прави нищо. "Когато ровим из земите си, оттам не излиза нищо друго, освен култура. Не можем да съдим за икономика, за растеж, ако не оценяваме и не правим култура", подчерта министърът на културата.

"Звездата от партийния дом е от стъкло, не от рубин"

След него пред микрофона застана финансовият министър Симеон Дянков. Той заяви, че е идвал поне 50 пъти в музея с министър Вежди Рашидов. "Видял съм как се развива строежът и съм водил и двете си деца - момчета, за да им обясня как се строи музей и кои са хората, чиито скулптури са тук. Този музей ще стане една от най-големите атракции в София и много туристи отвън ще идват заради него", смята още Дянков.

"Днешният ден е важен и от лична гледна точка. Като бях малък и си представях, че звездата над Партийния дом е много голяма.Реалността е друга обаче - тя е доста малка и освен това е от стъкло, а не от рубин, както години наред бе представяна", каза още Дянков. Звездата е поставена в двора на комплекса.  Според Дянков, с откриването на новия музей, се затваря една страница – комунизмът, социализмът отиват в историята, в музея.

"Този музей трябваше да го построят БСП - те бягат от миналото като дявол от тамян"

Бойко Борисов, който се усмихваше и от време на време си говореше със заместника си и председател на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов започна обръщението си с това, че Дянков винаги намира начин да се шегува с Цветанов. "Сега пак каза- с двете си момчета, а Цветанов има момичета".
Борисов смята, че историците трябва да съдят за историята, но заяви, че в музея се намират произведенията на едни от най-големите творци, принудени да ги направят.

По думите му, правителството отделя много пари за култура в ситуация на тежка финансова криза. "Преди два дни открихме и реставрирана Ески джамия в Стара Загора, препоръчвам на всички да отидат да я видят", каза Борисов.

Той продължи: "75 млн. лева извън бюджета ще получи министерството за строителство на музеи, за археология, както и още 15 млн. лева като резерв. На 28 септември на Министерски съвет ще влезе още един символ – паметникът на Бузлуджа ще бъде преотстъпен на БСП. "Да си я гледат, да си я поддържат, защото и тук една партия, която не си зачита миналото и символите, означава, че тя няма бъдеще. Ако някой ден ГЕРБ, след 100-200 години, се срамуват от мен, да кажат дали се срамуват от миналото си", коментира Бойко Борисов.

На тази реплика всички министри дружно се засмяха. Малко след това премиерът бе разведен в новия музей от министъра на културата Вежди Рашидов.

"Ще трябва да си купите билет, защото изкуството иска пари", обърна се културния министър към премиера. "Ама дай пари", отвърна Борисов, който след това раздаде тържествено билети на двамата си заместници.

Пред картината на Златю Бояджиев "ТКЗС", Борисов коментира, че е трябвало на откриването да присъства и земеделският министър Мирослав Найденов, за да види какви са били приоритетите за земеделците в миналото.

Борисов обикаляше музея, от време на време пощракваше с пръсти. В началото на тура той се обърна към камерите и попита: "Не може ли един ден без вас?" "Не мачкайте тревата", беше съветът му към министрите, които го следваха. Обиколката приключи на терасата на музея, откъдето се виждаше градина с експонатите. Министрите застанаха там и се разделиха на групички - Дянков и Цветанов, Борисов и Рашидов, останалите бяха около тях. Коментираха и гледаха. "Има и охрана и камери, нали", попита премиера. После погледна към градината и се усмихна.
Категория: новини | Просмотров: 720 | Добавил: snej | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма за вход

Търсене

Календар
«  Сентябрь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архивни записи

Приятели в сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Видео

    Видео

    Copyright MyCorp © 2024Сделать бесплатный сайт с uCoz

    Яндекс.Метрика