Богородичният пост е един от четирите многодневни периоди на
молитва и въздържание през годината. През тези две постни седмици (1-14
август) Църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение
Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година
съответно на 6 август и 15 август.В първия ден на поста в храмовете се
прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва
Богородичен параклис.Богородичният пост води началото си от дълбока
древност. Както при всеки православен пост, по време на Богородичния
пост се стремим към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, като
избягваме шумните развлечения, кавгите, чувствените наклонности и пороци
и се упражняваме съзнателно в благодетелен живот и добродеяния. По
строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от
Великия пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните)
пости.Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни
Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и
неготвена храна. Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гозби, а
в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и
вино. На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение
Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба.