Това е един от големите български празници, посветен на Свети Николай, Мирликийски Чудотворец.
Той е покровителят на моряци и банкери. Нещо
повече: ако небесните мълнии се падат на свети Илия, а подземният свят-
на арх. Михаил, то средната част, пространството между земята и небето е
частта на св. Никола.
Свети Николай
е покръствал в правата вяра, а когато е кръстосвал моретата, се е
сблъсквал с безброй опасности, от които е успявал да се спаси
благодарение на молитвите и божията закрила. Спасявал е също изпаднали в
беда моряци и рибари. По тази причина българите почитат св. Никола като
патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната
водна шир - на океаните, моретата, реките и езерата. Според
народните вярвания светецът причинява морските бури и урагани. Когато е
сърдит, той пуска силни ветрове, разлюлява морето и потопява корабите и
лодките. Ето защо нашият народ казва, че на Никулден всички гемии спират
да се движат, за да се отдаде нужната почит към светеца-покровител. У нас по традиция на Никулден рибарите приключват с есенно – зимния риболов. Последният улов се принася в жертва на светеца.
Мореплавателите и рибарите и техните семейства участват в тържествената
църковна литургия, след което устройват общи празнични трапези,
посветени на св. Никола.
Всяка българска къща му посвещава курбан, задължително рибен. По традиция рибата е шаран.
Кръстецът - костица от главата на шарана, се зашива в шапките на
децата, за да ги предпази от уроки и "зли очи”. В различни райони у нас
баячките лекуват с нея безсъние, плач и подутини при малките. При приготвянето на традиционното рибно ястие, се внимава да не паднат люспи от рибата на земята – на лошо е.
Никулден е точно по средата на Коледния пост.
Рибата обаче дори от религиозна гледна точка се смята за „по-чиста"
храна от месото. Това не е случайно, тъй като тя натоварва
храносмилателната система значително по-малко от месото, въпреки че
белтъците й се усвояват почти както белтъците на телешкото и свинското.
Освен това съдържа омега-3 мастни киселини с ярко изразен
противосклеротичен ефект. Морската риба в това отношение е още по-полезна, тъй като съдържа и фосфор. Правилата
на кулинарна обработка при речната и морската риба са различни. Докато
главите на речните риби са по-малки и съдържат полезни и вкусни
съставки, което ги прави подходящи за рибена чорба, в тежките и големи
глави на морските риби се акумулират ред вредни вещества и те, както и
перките, трябва да се изхвърлят. На съвременната трапеза шаранът би
могъл да се замени и с някоя друга едра риба - сом, лефер и др
Освен рибник, за никулденската празнична трапеза жените приготвят
специални обредни колаци, познати с названията „Богов хляб", „боговица",
„никулденски кравай", „светец". Често хлябовете се
украсяват пластично, като върху тях от тестото се моделират образът на
светеца или неговият кораб. Преди да започне тържественото угощение
рибникът и погачата се прикадяват от най-възрастния представител на
семейството и рода. Част от обредната храна се раздава из махалата за
здраве и за да „пази свети Никола моряците и рибарите от беди и
корабокрушения".