село Калчево

окръг Ямбoл

Четверг, 25.04.2024, 07:07
         Вы вошли как Гость | Группа "Гости" | RSS
Меню на сайта

Категории
новини [98]
спорт [18]
празници [88]
поздравления [9]
Любопитно [10]
Вкусно [1]

Мини-чат

Оценка
Оцените мой сайт
Всего ответов: 18

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
18.223.21.5

Ямбол
Главная » 2011 » Июль » 29 » Европейските държави трябва да увеличат усилията си за подобряване на уменията за четене
16:54
Европейските държави трябва да увеличат усилията си за подобряване на уменията за четене

  Проучване сочи, че Европейските държави трябва да увеличат усилията си за подобряване на уменията за четене
Андрула Василиу, комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, отбеляза: „Недопустимо е толкова много млади хора в Европа все още да не са усвоили основни умения за четене и писане. Това ги излага на риск от социално изключване, затруднява ги при намирането на работа и понижава жизнения им стандарт. През изминалото десетилетие отбелязахме известен напредък, който обаче е незадоволителен. Грамотността е в основата на ученето като цяло – поради това наскоро стартирахме кампания за насърчаване на грамотността, насочена към всички възрасти, и по)специално към  онази част от населението, която е в неравностойно положение, като например децата от ромски произход." Проучването, изготвено за Комисията от мрежата EURYDICE, разглежда четири основни теми: методи на обучение, преодоляване на затрудненията с четенето, обучаване на учителите и насърчаване на извънкласното четене. Всяка от темите е разгледана в светлината на академични изследвания, на най)новите резултати от проучвания на международно равнище и на задълбочен преглед на националните политики, програми и най)добри практики. Проучването показва, че само осем държави (Дания, Ирландия, Исландия, Малта, Норвегия, Обединеното кралство, Финландия и Швеция) осигуряват в училищата специалисти по овладяване на четенето, които да подпомагат учителите и учениците. Докладът на мрежата EURYDICE представлява важен принос към работата на Групата на високо равнище на експертите в областта на грамотността, създадена от комисар Василиу през януари и председателствана от нидерландската принцеса Лаурентиен. Групата проучва кои са начините за подпомагане на грамотността при  всички възрасти, а също така и кои политически инициативи и програми са дали резултати. Групата ще представи предложения за формулиране на политика до средата на 2012 г.  
Предистория
Повечето от държавите разполагат с необходимите политики за обучение по четене През последните години бяха вложени значителни усилия за усъвършенстване на насоките на национално равнище и популяризиране на най)добрите педагогически подходи. Понастоящем в Европа е широко разпространена практиката усилията за изграждане на основите на обучението по четене да започват още в предучилищна възраст. Училищата все по)често използват разнообразни материали за обучение по четене, като разкази, списания, комикси и уебсайтове. Четенето се преподава и в рамките на други учебни предмети, за да се подобрят уменията за разбиране в различен контекст.
Не съществува обаче универсален подход, който да гарантира успех. Проведените изследвания са до голяма степен в подкрепа на едновременното прилагане на различни стратегии, за да се подобри разбирането при четене. Съвместното учене и дискусиите със
съученици могат допълнително да допринесат за разбирането на прочетеното и да помогнат на онези, които срещат затруднения при четене. Въпреки че повечето от държавите са определили цели във връзка с разбирането на прочетеното, в техните национални насоки често липсват достатъчно широкообхватни стратегии,  особено за първия етап на гимназиалното  образование.  
Като цяло, обаче, съществуващите национални учебни планове са с добро качество и сега е необходимо вниманието да бъде насочено към учителите, натоварени с тяхното практическо изпълнение.
   
Малко на брой държави разполагат със специалисти по  овладяване на четенето, които да помагат на учителите и учениците
Затрудненията при четенето могат да бъдат успешно преодолени, ако се обърне внимание на проблемите възможно най)рано, ако учебните материали са адаптирани към конкретните нужди и ако на учителите се осигури продължаващо професионално развитие.
Провеждането на интензивно и целенасочено обучение за отделни лица или малки групи може да бъде от особена полза. Малко са учителите обаче,  които имат възможност да специализират в тази област, затова специалисти по овладяване на четенето, които помагат на учителите в клас, има само в Обединеното кралство, Ирландия, Малта и петте скандинавски държави.
Твърде дългите процедури за организиране на допълнителни уроци също могат да бъдат пречка за осигуряването на навременна и ефикасна помощ за учениците. Действията за насърчаване трябва да са съсредоточени в по)голяма степен върху изложените на риск групи.
Насърчаването на четенето се ползва с широка подкрепа в рамките на националните политики и инициативи. Тези инициативи обаче са насочени най)вече към широката публика, а не непременно към онази част от населението, за която  е по)вероятно да се сблъска със затруднения в четенето, като например момчетата, младите хора, произхождащи от семейства в неравностойно социалноикономическо положение, или чийто майчин език е различен от езика на преподаване. Освен това, използваните в подобни инициативи материали трябва да бъдат възможно най)разнообразни и да включват мултимедия.

Рубрика „Навигатор за Европа” се подготвя ежемесечно от
Информационен център Европа Директно – Ямбол.

 
Тази публикация е подготвена от Информационен център Европа Директно – Ямбол към Ямболската търговскопромишлена палата с финансовата подкрепа на Европейската Комисия. Информацията и мненията в тази публикация не отразяват задължително официалните становища на Европейската Комисия.
http://www.yambolnews.net/images/stories/logos/eu-flag-66.jpg
Категория: новини | Просмотров: 879 | Добавил: snej | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма за вход

Търсене

Календар
«  Июль 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архивни записи

Приятели в сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Видео

    Видео

    Copyright MyCorp © 2024Сделать бесплатный сайт с uCoz

    Яндекс.Метрика