село Калчево

окръг Ямбoл

Пятница, 19.04.2024, 13:09
         Вы вошли как Гость | Группа "Гости" | RSS
Меню на сайта

Категории
новини [98]
спорт [18]
празници [88]
поздравления [9]
Любопитно [10]
Вкусно [1]

Мини-чат

Оценка
Оцените мой сайт
Всего ответов: 18

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
3.138.101.95

Ямбол
Главная » 2011 » Октябрь » 26 » Абсурдно е хора, неправомерно отписани от списъците, да не могат да гласуват и на балотажа
14:52
Абсурдно е хора, неправомерно отписани от списъците, да не могат да гласуват и на балотажа
Това е позицията на Тереза Алексова в писмо до "Дневник".

Въпреки многобройните подобни сигнали вчера от ОИК - София, казаха пред "Дневник", че при тях е подадена само една жалба на гражданин, неправомерно отписан от списъците.

На първия тур на изборите в неделя тя е установила, че не фигурира в списъка с избиратели за местния вот, "защото уж адресната ми регистрация е в чужбина (Франция)".

"Да, проявила съм небрежност, като не съм проверила списъците в указания срок, но дори не ми е хрумвало, че би могло да възникне проблем в изборния ден, тъй като никога не съм си променяла адресната регистрация", пише тя.

"Да, живяла съм в чужбина, следва ли да бъда наказвана за това?! Завърнала съм се, плащам си осигуровки, данъци и т.н. Как данъчните са разбрали, че съм в България, а общината не е???"

Тереза Алексова пише още: "Не мисля, че Изборният кодекс или практиката на ЦИК са предотвратили купуването на гласове и гласуването на "мъртвите души", но със сигурност лишихте множество хора с убеждения и принципи да гласуват заради малоумни административни пречки и липса на координация и комуникация между отделните институции."

"Явно и за съжаление в България винаги ще има наблюдатели от ОССЕ. Въпреки наблюдението обаче практиките не се подобряват, дано поне се даде по-широк отзвук на констатираните нарушения."

Сега тя изпраща писмо по този повод и до Централната избирателна комисия (ЦИК) и Общинската избирателна комисия (ОИК) - София.

"Хора, които никога не са си променяли адресната регистрация, не са длъжни изрично да проверяват вписването в списъците, защото няма причина да ги няма. Не е допустимо да има въобще понятие като "забранителен списък". Никога няма да просперираме, когато полицейщината и МВР командват. Няма по бутафорни "избори", гласи писмото й.

На втория тур няма да има промени в избирателните списъци, заяви вчера говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Срокът за искане на корекции в списъците за местни и президентски избори е изтекъл, той беше 15 октомври, каза той.

За втория тур могат да се дописват само и единствено лицата, които са навършили 18 години в изборния ден, и евентуално се заличават тези, които са починали, поставени под запрещение с влязло в сила решение в този период от време или изтърпяват наказание лишаване от свобода, обясни по-рано другият говорител на ЦИК Ралица Негенцова.

Все пак хората, които искат за гласуват за президент, няма да бъдат възпрепятствани - те и сега фигурират в списъците за вота за държавен глава.
Категория: новини | Просмотров: 538 | Добавил: snej | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма за вход

Търсене

Календар
«  Октябрь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архивни записи

Приятели в сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Видео

    Видео

    Copyright MyCorp © 2024Сделать бесплатный сайт с uCoz

    Яндекс.Метрика