село Калчево

окръг Ямбoл

Пятница, 19.04.2024, 05:35
         Вы вошли как Гость | Группа "Гости" | RSS
Меню на сайта

Категории
новини [98]
спорт [18]
празници [88]
поздравления [9]
Любопитно [10]
Вкусно [1]

Мини-чат

Оценка
Оцените мой сайт
Всего ответов: 18

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
18.221.53.209

Ямбол
Главная » 2011 » Ноябрь » 13 » Роля и позиция на жените от трансграничния регион България-Турция
15:48
Роля и позиция на жените от трансграничния регион България-Турция
ТРАНСГРАНИЧНИЯТ СВЯТ НА ЖЕНИТЕ

Bulgaria- Turkey IPA Cross-Border Programme CCI 2007CB16ІPO008
Договор No.2007CB16ІPO008 -2009-1-006; SC No РД-02-29-133/29.06.2011


PROJECTS WITHOUT BORDERS



Роля и позиция на жените от трансграничния регион България-Турция  в семейството и обществото- минало, настояще и бъдеще
"Жените винаги плащат заемите си, те са гъвкави, трудолюбиви, по-ефективни и бързо  реагиращи". Това е начинът по който, Юлиана Минчева, член на Управителния съвет на Асоциацията на жените предприемачи описа бизнес дами на Втория форум на жените предприемачи в България. Има 60 000 жени-предприемачи в България, и 63% от тях са с висше образование. Това прави една трета от българския бизнес.Ямболска област се гордее с голям брой жени предпиемачи, които много успешно развиват и поддържат своя бизнес сами. Това изследване е проведено от Българската Търговско-Промишлена палата и показва, че бизнес дамите са по-млади, по-добре образовани и с по-модерно мислене, отколкото колегите си мъже. Около 62% от жените започват бизнеса си с техните собствени пари, или с пари, взети назаем от приятели и семейството, а доминиращата им мотивация е професионално развитие.
Днес Ямболската жена е възприемана като приятел и равностоен спътник в живота. Успешното съчетание на кариера, домакинска работа и семейни задължения се превръща в нейн неоспорим приоритет. Чрез своята всеотдайност, търпение и работливост тя извоюва искрено уважение.


Надя Данкинова-бивш областен управител на Ямболска област,  заместник кмет на община Ямбол, Директор на банков клон, сега Изпълнителен директор на Фонд ФЛАГ в България.


Татяна Бакъкчиева -  повече от 16 години Заместник-Председател на Ямболска Търговско-Промишлена Палата, Експерт по подготовка и управление на Европейски програми


Галина Чорбаджийска - Известен журналист, ТВ и радио Водещ повече от 15 години в Ямбол

Според общоприетото западно мнение мюсюлманката е изцяло лишена от права и често става жертва на потисничествo, а обществената, гражданската и семейната правоспособност е на страната на мъжете, както и всички останали социални предимства.
Днес, жените в Турция все по-често се налага да се справят с проблеми, които произлизат от традиционните патриархални ценности и мъжка доминираност в много аспекти на живота.
Турция е интересен пример, от гледна точка на положението на жените, защото това е страна, която се влияе от всички противоречия на глобализацията и традиции. На първо място, по-голямата част от населението в Турция е мюсюлманско. Днес жени се наблюдават в челните редици на различни позиции на администрацията на държавата. Въпреки това, все още има неравенството между жените и мъжете, и също така и между жени от различни сектори на обществото, по отношение на достъпа до важни източници на развитие, като образование, здравеопазване и трудова заетост. В продължение на много години все пак се е подобрила позицията на жените в обществото постепенно.
Благодарение на Ататюрк, основателя на републиката, който вярва в необходимостта от пълно равенство между жените и мъжете, всички политически права, които са в основата на граждански права са признати за жените в Турция в един много кратък период от време. Жените в Турция са получили правото да гласуват и да бъдат избирани в общинските избори през 1930 г., а в парламентарните избори през 1934 г.. Преди тази дата, броят на страните, където жените имат право да гласуват и да бъдат избирани като членове на парламента е 28, а броят на страните, където жените всъщност са избирани като членове на парламента е 17.
Роля на жените нараства в рамките на частния сектор. Жените предприемачи и ръководители в Турция, от 30-те и 40-те години поколение, завземат все по-често мъжкото надмощие в заседателната зала и  по най-високите постове на управление. Според сведения на турския съюз на камарите и стоковите борси, или TOBB, има около 85 000 жени предприемачи в Турция. Иьозлем Имешчи например става първата жена избрана за председател на Управителния съвет на Търговската палата в Турция , в гр. Чорлу. През тази година на парламентарните избори в Турция тя получи вот от гражданите и вече е народен представител в турския парламент.



Ozlem YEMISCI - Президент на Търговско-Промишлената Палата в Чорлу , сега вече и депутат в Турския парламент



Elif  Yardimchi – Експерт по подготовка и управление на европейски проекти, магистър английска филология, заклет преводач в турското министерство на външните работи.


Тази публикация е подготвена с помощта на Европейския съюз  чрез Програма за трансгранично сътрудничество ИПП България – Турция. Съдържанието на публикацията е изцяло отговорност на Ямболска търговско – промишлена палата и по никакъв начин не отразява възгледите на Европейския съюз и Управляващия орган на Програмата

Категория: новини | Просмотров: 709 | Добавил: snej | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма за вход

Търсене

Календар
«  Ноябрь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архивни записи

Приятели в сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Видео

    Видео

    Copyright MyCorp © 2024Сделать бесплатный сайт с uCoz

    Яндекс.Метрика