село Калчево

окръг Ямбoл

Вторник, 23.04.2024, 10:36
         Вы вошли как Гость | Группа "Гости" | RSS
Меню на сайта

Категории
новини [98]
спорт [18]
празници [88]
поздравления [9]
Любопитно [10]
Вкусно [1]

Мини-чат

Оценка
Оцените мой сайт
Всего ответов: 18

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
18.224.63.87

Ямбол
Главная » 2013 » Май » 6 » Днес е Гергьовден - Денят на храбростта
12:34
Днес е Гергьовден - Денят на храбростта
Днес, на 6 май, православните християни празнуват Гергьовден, а България - Деня на храбростта и празника на Българската армия.

По традиция в 9 часа пред паметника на Незнайния воин в София започва празничен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини. Водосветът ще бъде отслужен от Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Военният парад ще започне в 10.00 ч. на площад "Княз Александър I" в София. В 10.20 ч., докато Гвардейският представителен духов оркестър изпълнява националния химн, ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

В парада ще участват над 500 военни. В седем представителни блока ще преминат военнослужещите от Военна академия "Г.С. Раковски", Националната гвардейска част, участниците в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещите от Сухопътни войски, Военновъздушните, Военноморските сили и Съвместното командване на силите.

В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и знаменен взвод на Националната гвардейска част със Знамената-светини: Самарското знаме, знаме на Стиляна Параскевова, знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, знаме на 1-ви конен полк, знаме на 15-ти Ломски полк, знаме на 13-ти Рилски полк, знаме на 24-ти Черноморски полк, знаме на 25-ти Драгомански полк.

Денят на Храбростта ще бъде отбелязан и в градовете Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Плевен, Ямбол, Асеновград, Айтос, Горна Оряховица, Русе. Военнослужещите от въоръжените сили ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български воини.

На този ден представители на Министерството на отбраната ще участват в църковно-военен ритуал на военното гробище в с. Ново село, Струмишко, Република Македония. Те ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Националният военноисторически музей ще представи изложбата "Измерения на храбростта" и по традиция ще обяви "Ден на отворените врати" за жителите и гостите на София. Безплатно ще посрещат посетители и филиалите във Варна - Военноморският музей и Парк-музеят "Владислав Варненчик".

Покровител на войската е християнският Великомъченик Св. Георги Победоносец, честван днес от православната църква. Светията е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.). Съвсем млад постъпва във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Заради привързаността си към Христовата вяра Георги е бил хвърлен в тъмница, подложен на изтезания и  обезглавен през 288 година. Според житието светецът поразил с копието си змей, който опустошавал околността.

В народния календар св. Георги е схващан и като повелител на плодородието и покровител на овчарите и стадата.  Затова традицията поверява на този ден на трапезата да има агнешко месо. Празникът включва и гергьовденското люлеене - на вече разлистено дърво се връзват люлки като се вярва, че по тях силата на растенията се пренася върху люлеещите се моми или ергени. 

Имен ден празнуват Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка, Ганчо.
Категория: празници | Просмотров: 1019 | Добавил: snej | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма за вход

Търсене

Календар
«  Май 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архивни записи

Приятели в сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Видео

    Видео

    Copyright MyCorp © 2024Сделать бесплатный сайт с uCoz

    Яндекс.Метрика